Critica a l’exposició ‘Retrats de ningú’: Ernest Compta — Arrelat a la matèria

Posted mayo 9th, 2012 by Laura Cano and filed in Ernest Compta

‘Retrats de ningú’ d’Ernest Compta

Critica de l’Antònia Carré i Pons

Contemplar els seus retrats em fa pensar en la força de la matèria, en el vigor i la intensitat d’aquells aspectes humans que són més primitius i potser per això mateix més essencials. Hi ha vida al darrere dels seus quadres, una vida que pot ser obscura, trista o somrient, com els colors que de sobte han aparegut en les seves últimes obres.

Els rostres són humans, però no rebutgen l’animalització. Hi ha pinzellades simiesques al darrere d’algunes mirades. La matèria primitiva de la condició humana.

La matèria es manifesta a través de la geometria. Hi ha les formes bàsiques, rectangulars, quadrades, per recordar-nos que som un cos fet de carn i per això mateix condemnat a la desaparició. Però la carn ens arrela a la vida, com ho fan els colls amples, vigorosos, forts, d’alguns retrats.

Els trets distintius de les cares –les orelles, el nas, els ulls, els llavis– es difuminen fins a fondre’s els uns amb els altres, com si la matèria primera es barregés a dins nostre per mostrar a fora la complexitat de les nostres emocions. Tot es barreja: el que som, el que semblem, el que volem ser i el que no som.

Exposició “Retrats de Ningú”, Ernest Compta – Biblioteca Central Tecla Sala – Del 3 al 21 d’abril de 2012

Exposición “Retratos de Nadie”, Ernest Comta – Biblioteca Central Tecla Sala – Del 3 al 21 de abril de 2012

Ernest Compta, nascut a Barcelona (1973), és arquitecte i aquesta és la tercera vegada que mostra la seva pintura. Es tracta dels seus “Retrats de ningú”. Una col·lecció d’imatges anònimes, encara que properes, rostres desconeguts d’expressions vives, de vegades inquietants.

Expressions tristes, mirades espantades, perdudes, llunyanes i a la vegada tan conegudes.
L’autor utilitza materials diversos. Des de guixos de colors, carbó, ceres… fins a pintallavis. Els retrats aconseguits funcionen com a impactes, tant visuals com vitals. Propers a la caricatura, estableixen una complicitat amb l’espectador que fuig de tota ridiculització.

QUAN?
Inauguració: Dimecres 3 d’abril de 2012, 19h
Exposició:
Dates: Del 3 al 21 d’abril de 2012.
Horari: Dilluns de 15h30 a 21h, de dimarts a divendres de 10h a 21h i  dissabtes d’11 a 14h i de 15 a 21 h. Diumenges i els dies 6, 7, 8 i 9 d’bril tancat.
Entrada gratuïta.


ON?
BIBLIOTECA CENTRAL TECLA SALA
Avinguda de Josep Tarradellas, 44 – 08901 L’Hospitalet de Llobregat
Tel. 93 260 24 84 – ?: bibteclasala@l-h.cat – http://www.l-h.cat/teclasala
Transports: Metro L1 Torrassa

  • DESCARREGA IMATGES CLICANT A SOBRE
  • DESCARREGA EN PDF CATALÀ – ESPAÑOL